fredag 12 oktober 2012

Vandring på Mallorca med Grand Tours

Fräscht på Viva Palmanova
Ett par korta inlägg är redan publicerade, här är en lite utförligare rapport:

Det här var första gången vi åkte till Mallorca, och det var första gången vi åkte med Grand Tours, som vi läst en hel del om tidigare. Men en PRO-resa..., vi var kanske lite skeptiska. Skulle det bli alltför lätt tänkte vi, kanske tråkigt också men allt var över förväntan. Ulla Aneskog tog emot oss, hon hade bott på Mallorca i 45 år och kunde förstås allt om Mallorca. Och guidade oss en hel del redan i bussen till hotellet Viva Palmanova där vi fick en rymlig lägenhet på två rum.    


Sommaren höll i sig på Mallorca, och vi var bara 12 i gruppen med två reseledare, så det blev rätt personligt. Fyra par och 4 tjejer, och alla var i ungefär samma ålder, mellan 65 och 72 skulle jag tro. Säkert var vandringarna mycket enklare än på en vanlig vandringsresa till Alperna t.ex. men alla utom en av deltagarna var rätt OK att gå så det var nog så tufft, speciellt i värmen vi hade.

Lätt promenad och
Ulla hade mycket att berätta
Första dagen, måndag, var egentligen mer en promenad. Vi åkte taxi till Es Capdella och gick längs vägar kantade av oliv-, mandelträd och johannesbröd till Finca de Galatzo, en gammal gård som man nu försökte få fart på igen. Ulla var inblandad där för att försöka få fart på oljepressarna, inte för riktig produktion men för att visa turister, dom skulle tom låta den snygga åsnan få jobba några timmar då och då för att dra pressarna som på de gamla tiden. "Det tycker han nog bara är roligt" trodde Ulla.

Visst var åsnan fin
 Sen gick vi sakta en annan väg tillbaka mot Es Capdella, men redan där fallerade vår svagaste länk. En lite rundnätt dam var redan illröd i ansiktet av värmen och den mediokra ansträngningen och blev hämtad i bil av kocken från bykrogen dit vi var på väg för att äta Dagens lunch. Sen blev det så hela tiden på resan med lite special för den damen som kanske inte borde ha åkt på en vandringsresa men allt löste sig och vi andra hade aldrig några problem att trava. Vi andra tog alla efter lunchen en extra promenad ner till Peguera och tog taxin hem till Palmanova därifrån.


Kändistätt. Andrew L Webber
bor nedanför berget
Matsäck
Andra dagen, tisdag,  blev det först buss. Ulla fick nu hjälp även av Trine Berg, en pratglad och kunnig norska som bott på Malllorca i 35 år, hon kunde förstås också allt men var framför allt kunnig på växter och natur. Första bussetappen var till Valldemossa då vi fick reda på allt hur det kom sig att Chopin hamnade där. I Valldemossa tog vi en timmes paus för rundvandring och fika med goda Ensaimados, sen åkte vi vidare med bussen en bit innan vi hoppade av längs vägen där en vandringsled korsade och gick en rätt bra stigning längs en gammal handelsväg över ett bergsparti och ner mot Soller där bussen hämtade oss och åkte vidare till Fornalutx för en lätt lunch innan bussen tog oss hem igen.

Pampigt
Tredje dagen skulle vi mötas utanför katedralen i Palma på em, så Margareta och jag tog en tidig buss i till Palma för egna strövtåg. En fin stad med korta avstånd. Lunch kanske lite turistigt på Stora Torget, men är man bara någon kort timme i en stad går man inte och letar så mycket efter den där genuina restaurangen. Den gemensamma delen började en timme i Katedralen, sen gick vi runt i de gamla historiska delarna några ytterligare timmar där Trine hade så mycket att berätta innan vi avslutade med att vila benen nere i fiskehamnen. Vi fick så många bra tips, visst var vi sugna att stanna kvar och äta något gott, på Abaco framförallt, eller på någon av de andra trendiga Tapas-restaurangerna där nere mot fiskehamnen, men vi var rätt trötta och tog buss 107 tillbaka till Palmanova. Av alla dagarna var det här den dag vi var tröttast.


Trine i täten, Ulla längre bak
Fjärde dagen, torsdag, var riktigt varm. Buss igen nedåt sydost mot Cala Pi. Vid ett nedlagt men inhägnat militärt område tog vi oss med stort besvär över en taggtråd, jodå det skulle var OK sa Trine, och gick sedan hela dagen längs havet på klipporna på den sydöstra delen av Mallorca. Magnifik utsikt hela tiden, lättgånget, varmt och strax innan Cala Pi stannade vi på klipporna och Ulla och Trine dukade upp en härlig picknick. Vi hade alla hjälpt till att bära med oss maten och nu satt vi där bra länge i solen och bara åt och njöt. Tror dom kallar det Pan de Oil eller nåt sånt, bröd med olivolja och en massa godis på. Det ska vi köra med i sommar.
Framme i Cala Pi

Några stannade efter picknicken och badade där i Cala Pi, men tuffingarna (som Margareta och jag) travade vidare mot S'Estanol. Därifrån blev det buss till Cala Figuera på östkusten, en liten fin by där vi drack kaffe och kollade fiskebåtarna.

Lunch på Kyrkbaren i Gallilea
Femte dagen, fredag,  var lika varm som torsdagen, ja kanske varmare. Vi åkte taxi  upp mot bergen igen,  mot Son Font, där vi sedan gick en vandringsled med rätt bra stigning. Olivträd, mandel det är nog ännu finare här när allt blommar. Ett etappmål var den lilla bergsbyn Gallilea som visst ska vara den högst belägna ("registrerade" sa man) byn på Mallorca. Ja fint var det i alla fall! Väl där tog vi en cortado och en cacppucino på den lilla baren, och tog sats för en entimmes promenad genom den backiga byn där Ulla bl.a. visade på många vackra hus och även ett övergivet 5-stjärnigt hotell som hade övergetts när allt var klart att öppna, man hade bara glömt att söka tillstånd... Så fick vi en härlig Tapas-lunch på kyrkbaren, den andra baren i Gallilea innan vi gick tillbaka samma väg som vi började dagen med, men nu gick det mer utför, det var ju fint. Så var vandringsdelen av den här resan slut.

Sjätte dagen, lördag,  hade vi inget program. Vi gick runt lite grann i Palmanova, låg en god stund på stranden, Medelhavet var runt 25 grader varmt, vi gick lite i affärer också innan vi slappade ett tag vid poolen på hotellet, vid polen där bara vuxna hade tillgång. Visst älskar jag barn, men det var ganska bra att det fanns en "barnförbjuden" pool utan barnskrik.

Summering: Vädret var kanon, upplägget av hela resan var kanon, reseledarna var kanon, jag bortser från små minus och säger att allt var kanon. Hur långt gick man då varje dag? Inte så långt, men vi var igång 5-6 tim eller mer varje dag och när vi gick gick vi bra fort, jag var nöjd både med farten och längden.  Vi kommer säkert att åka på fler resor med Grand Tours.
          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar