måndag 6 juni 2011

Kolarbyn i Skinnskatteberg

Vi fick tillfälle att göra en riktigt fin tredagarstur till ett fint och unikt turistmål alldeles i vår närhet, STF:s Kolarbyn i Skinnskatteberg. Våra dagar där i skogen blev så fint dokumenterade i en annan blogg, så jag är både fräck och lat och rekommenderar alla intresserade att trycka HÄR för att läsa mer, jag håller med om allt som står där. Här nöjer jag mig bara med några egna kompletteringar:

Forest huts at nightDet är alltid kul att vara ute med barnbarn, det blir liksom lite mer drag då än när vi är ute ensamma. Så vi var förväntansfulla när vi åkte små skogsvägar från Sala till Skinnskatteberg. Härligt väder och lunchpaus i Fläckebo innan vi tuffade vidare mot Kolarbyn dit vi kom i god tid innan incheckningen. Rätt mycket folk, jag tror att nästan alla tolv kolarkojorna var uthyrda. Och "bröllopssviten" också en liten timmerkoja med riktig dörr.

Ingen el, inget trådlöst nätverk, inget rinnande vatten, maten lagar man själv över öppen eld och diskar gör man i Trollbäcken, alltså riktigt annorlunda mot vad man är van vid. Ingen kiosk och inte ens nån personal mer än några timmar vid incheckningen men inte heller några myggor så det här var långt över förväntan. Är man riktigt ovan med naturen kan man nog bli lite förvirrrad, men vi hade en kanonhelg med friluftskunniga Annika och Carl-Johan och deras lika friluftskunniga Casper och Ellen. Så duktiga i naturen blir aldrig vi, men vi hängde med rätt bra så gott vi kunde på långa skogspromenader i väldigt blandad terräng.

Tråkigt? Inget att göra? Med Wild Sweden kan man gå på älg-o-bäversafari och man kan spana efter varg och björn. Och det finns en massa gruvhistoria att lära sig mer av. T.ex.

I kojorna ligger man rätt hårt på träbritsar, men vi hade med några liggunderlag så det gick riktigt bra att sova ändå, så bra att vi inte vaknade förrän framåt nio, och några av vårt gäng sov tom till framåt tio! Skogsluften suger... Vedeldad bastu på en flotte i sjön, flera lägerplatser där man kunde elda, ett samlingsrum för regniga dagar, ja Kolarbyn är en pärla som vi gärna kommer tillbaka till.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar